La visión de los estudiantes de origen extranjero sobre factores y competencias clave para el acceso a la universidad

Un dels reptes educatius més importants en l'actualitat és el de lluitar contra l'absentisme i abandonament escolar. Un cas especialment rellevant és el dels estudiants immigrants que, en ocasions, són un col·lectiu vulnerable que ocasiona que la diferència dels resultats entre immigrants i nadius sigui gran, de manera que només un percentatge molt reduït arriba a la universitat.

Per aquest motiu, en el projecte "Competències i factors clau per a l'èxit educatiu des de la perspectiva d'estudiants universitaris fills / es d'immigrants" (2009 ARAF1 00010 s'ha pretès identificar les competències clau i els factors més rellevants que els estudiants universitaris fills / es de familiar immigrants consideren que els han estat útils per aconseguir l'èxit educatiu, entenent aquest com el fet de arribés la universitat.

La metodologia de l'estudi ha estat eminentment qualitativa, utilitzant tres fonts diferents de recollida d'informació: els relats de vida, les narracions audiovisuals i el qüestionari. Concretament, per a aquest article, ens referim als resultats analitzats a través dels relats de vida de 13 estudiants universitaris d'origen immigrant que havien realitzat tota o part de la seva escolaritat bàsica dins el sistema educatiu espanyol, tenint en compte per a la seva selecció l'edat d'arribada, la nacionalitat i la varietat d'universitats i estudis de procedència.

Els resultats de l'estudi donen suport les troballes d'investigacions prèvies en tant que els estudiants participants s'han referit, en la dimensió personal, a la importància de les expectatives i del suport familiar, especialment quan aquest s'ha donat de forma conjunta amb l'escola. Han destacat especialment el paper de les mares com a figura bàsica per estimular la constància i la dedicació a l'estudi. En l'àmbit escolar han valorat especialment el paper algun professor / a de secundària que va resultar clau per dipositar en ells / es altes expectatives i comunicar-ho explícitament. Finalment, respecte a les competències, que ha estat l'eix central de la nostra anàlisi, dels relats dels participants emergeixen, vinculades a la competència intrapersonal, l'autoconfiança i auto eficàcia com a capacitats que els estudiants consideren bàsiques per a superar, com indiquen els estudis de resiliència, contextos i condicions adverses.

Año de publicación: 
2015
Tipo de publicación (normal | tesis): 
Normal
Autor principal: 
Elena Cano García
Otros autores: 
Maite Fernández Ferrer
Referencia completa APA: 

Cano García, E., & Fernández Ferrer, M. (2015). La visió dels estudiants d'origen estranger sobre factors i competències clau per a l'accés a la universitat. Pedagogia social. Revista Interuniversitària, 0 (26), 263-284. doi: http: //dx.doi.org/10.7179/PSRI_2015.26.10